Energialiiketoiminta

Uuden opettelua kaasumarkkinoiden avautumisen myötä

Kaasumarkkinoiden avautuminen vuoden 2020 alusta vaikutti energiapalvelutoiminnassa koko vuoden; niin meillä kuin muillakin toimijoilla oli paljon uutta opeteltavaa. Markkinoille tuli uusia kaasun maahantuojia ja -myyjiä ja sen myötä avautui uusia hankintakanavia. Saimme uusia ideoita toimintaamme, ja myös uusia kaasuasiakkuuksia.

Kilpailun lisääntymisestä ja erittäin lauhasta alkutalvesta johtuen maakaasun hinta painui kesällä ennätyksellisen alas.

Vastasimme tähän laskemalla hinnastoasiakkaittemme maakaasun energian hintaa kahteen kertaan vuoden aikana.

Kaukolämmön uusi palvelusopimus sai hyvän vastaanoton

Kaukolämmön kysyntä jatkui viime vuonna vahvana; solmimme yli 20 uutta sopimusta. Lanseerasimme kaukolämpöön palvelusopimusmallin, jossa huolehdimme asiakkaan puolesta kaiken liittymästä kaukolämpölaitteistoon avaimet käteen periaatteella.

Lisäksi asiakas maksaa palvelusopimusmaksua Haminan Energialle ja me varmistamme, että laitteisto on aina toimintakunnossa, eikä asiakkaan tarvitse itse huolehtia lämmitykseen liittyvistä asioista.

Tämä uusi, asiakkaalle helppo palvelusopimusmalli sai odotetusti paljon kiitosta, ja yli puolet viime vuoden uusista asiakkuuksistamme valitsikin palvelusopimusmallin. Kaukolämpö säilyy yhtenä suurimmista fokuksistamme, sillä vihreä kaukolämpö kiinnostaa.

Lauha sää vauhditti tuulivoimatuotantoa

Erittäin lauha alkutalvi toi mukanaan voimakkaita tuulia, jotka vaikuttivat tuulivoimatuotantoon suotuisasti. Tuotimme tuulivoimaloillamme sähköä viime vuonna 15 % keskimääräistä enemmän.

Teimme loppuvuodesta päätöksen lopettaa biokaasutuotantomme. Virolahdella sijaitsevan biokaasulaitoksen toiminta ja kehitys siirtyi meille vuonna 2018 laitostoimittajan BioGTS Oy:n konkurssin jälkeen.

Selvitimme asiantuntijoiden avustuksella, että laitosta ei saa toimintakuntoon ilman merkittäviä lisäinvestointeja, minkä vuoksi päädyimme laitoksen sulkemiseen.

Sähköautojen latausratkaisut uutena palveluna

Yhteiskunta sähköistyy kovaa vauhtia, myös liikenteen osalta. Tätä silmällä pitäen kehitimme loppuvuodesta sähköautojen latauspiste-palvelun taloyhtiöille, liikekiinteistöille ja omakotitaloille. Kumppaniksi valikoitui Siemens, jonka kanssa yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle. Tuotteet tulevat myyntiin kuluvan vuoden alkupuolella Etelä-Kymenlaakson alueella.

Latauspisteille tuntuu olevan paljon kiinnostusta, ja sähkö- sekä kaasuautoilun uskotaankin kasvavan runsaasti tulevaisuudessa.

Viime vuonna kartoitimme ja löysimme kumppaneita myös aurinkopaneeliratkaisuihin. Uudet aurinkosähkö -tuotteet ovat tulossa myyntiin kuluvan vuoden puolella.

Kaukolämmön kysyntä jatkui viime vuonna vahvana.

Takaisin ylös