Energialiiketoiminta

Uuden opettelua kaasumarkkinoiden avautumisen myötä 

Kaasumarkkinoiden avautuminen vuoden 2020 alusta vaikutti energiapalvelutoiminnassa koko vuoden; niin meillä kuin muillakin toimijoilla oli paljon uutta opeteltavaa. Markkinoille tuli uusia kaasun maahantuojia ja -myyjiä ja sen myötä avautui uusia hankintakanavia. Saimme uusia ideoita toimintaamme, ja myös uusia kaasuasiakkuuksia. Kilpailun lisääntymisestä ja erittäin lauhasta alkutalvesta johtuen maakaasun hinta painui kesällä ennätyksellisen alas. Vastasimme tähän laskemalla maakaasun energian hintaa kahteen kertaan vuoden aikana.

Kaukolämmön uusi palvelusopimus sai hyvän vastaanoton

Kaukolämmön kysyntä jatkui viime vuonna vahvana; solmimme yli 20 uutta sopimusta. Lanseerasimme kaukolämpöön palvelusopimusmallin, jossa asiakkaan ei itse tarvitse huolehtia mistään kaukolämpöön liittymisessä vaan Haminan Energia hoitaa asiakkaan kaiken avaimet käteen -periaatteella; laitteistosta ja liittymästä asennukseen ja valvontaan. Tämä uusi, asiakkaalle helppo palvelusopimusmalli sai paljon kiitosta ja yli puolet viime vuoden uusista asiakkuuksistamme valitsikin juuri tämän palvelusopimusmallin. Kaukolämpö säilyy yhtenä suurimmista fokuksistamme, sillä vihreä kaukolämpö kiinnostaa. Etsimmekin viime vuonna hukka- ja ylijäämälämpökohteita käytettäväksi kaukolämmössämme, kartoitus ja neuvottelut jatkuvat vielä kuluvana vuonna.

Lauha sää vauhditti tuulivoimatuotantoa

Erittäin lauha alkutalvi toi mukanaan voimakkaita tuulia, jotka vaikuttivat tuulivoimatuotantoon suotuisasti. Tuotimme tuulivoimalla sähköä viime vuonna 15 % keskimääräistä enemmän.

Teimme loppuvuodesta päätöksen lopettaa biokaasutuotantomme. Virolahdella sijaitsevan biokaasulaitoksen toiminta ja kehitys siirtyi meille vuonna 2018 laitostoimittajan BioGTS Oy:n konkurssin jälkeen. Selvitimme asiantuntijoiden avustuksella, että laitosta ei saa toimintakuntoon ilman merkittäviä lisäinvestointeja, minkä vuoksi päädyimme laitoksen sulkemiseen.

Sähköautojen latausratkaisut uutena palveluna

Yhteiskunta sähköistyy kovaa vauhtia, myös liikenteen osalta. Tätä silmällä pitäen kehitimme loppuvuodesta sähköautojen latauspiste-palvelun taloyhtiöille, liikekiinteistöille ja omakotitaloille. Kumppaniksi valikoitui Siemens, jonka kanssa yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle. Tuotteet tulevat myyntiin kuluvan vuoden alkupuolella Etelä-Kymenlaakson alueella. Latauspisteille tuntuu olevan paljon kiinnostusta, ja sähkö- sekä kaasuautoilun uskotaankin kasvavan runsaasti tulevaisuudessa.

Viime vuonna etsimme kumppaneita myös aurinkopaneeliratkaisuihin. Uudet aurinkosähkö -tuotteet ovat tulossa myyntiin kuluvan vuoden puolella.

Kaukolämmön kysyntä jatkui viime vuonna vahvana.

Takaisin ylös